Tuesday, 1 May 2012

Resepi - Masakan - Sup Tulang Daging Tetel

Resepi - Masakan - Sup Tulang Daging Tetel

sup tulang




Bahan-Bahan



sekilo tulang
setengah kilo daging tetel
3 senduk besar rempah sup adabi (serbuk) klu nak pekat tambah lg rempahnya
6 biji bwg besar *
8 ulas bwg putih *
3 cm halia *
2 btg serai >di ketul
sebatang carot di ptg bulat
2 atau 3 biji tomato >di belah 2
3 kiub ayam

Cara Masakan

Rebus dahulu tulang bersama dng daging tetel spai empuk..bahan yg bertanda * di blend dan tumis bersama kulit kayu manis dan bunga lawang pastu bubuh rempah tumis spai rempah tadi masak pastu letak kiub ayam dan serai...
apabila tulang dan daging tadi dah empuk boleh lah bubuh carot dan rempah yg di tumis tadi..bubuh garam secukup rasa...akhir sekali bubuh tomato dan daun sup

*sukatan air ikut masing2 dan rempah tadi di tumis darat (tumis dlm kuali spai rempah tu masak pastu tuang dlm periuk )

No comments:

Post a Comment