Resepi - Masakan - Ayam Goreng Masak Kicap
Bahan-Bahan
1 ekor ayam segar di potong mengikut citarasa, dibersihkan dan ditos.
Letakan kunyit serbuk dan garam secukup rasa di gaulkan pada ayam dan di peram selama 1/2 jam.
1 biji bawang besar di hiris-hiris
1 batang cili merah & 1 cili hijau di hiris
2 ulas bawang putih di hiris
1 inch halia di hiris
1/2 cawan kicap manis
1 biji buah tomato di potong 6
3 sudu besar tomato sos
Garam & gula secukup rasa
1 cawan air untuk kuah nya.
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar bawang goreng
1 batang kayu manis
4 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
4 biji bunga cengkih
2 biji ubi kentang di hiris bulat dan di goreng hingga masak
1 biji lobak merah, di hiris tebal serong2
Minyak sedikit untuk menumis
Cara Masakan
Panaskan minyak, gunakan periok yang agak besar, muat untuk seekor ayam.Letakan bawang besar,putih, rempah ratus, cili hiris dan halia. Goreng hingga layu dan beraroma.Kemudian letakan air secawan dan letakan lobak merah kedalam, bila ia mula mendidih tuangkan kicap manis, sos tomato dan ayam goreng kedalam periok nya. Letak garam dan gula secukup rasa. Rasa kuah kicapnya. Biarkan ia masak dalam sepuluh minit di api yang kecil. Tutupkan tudong periok nya. 2 minit sebelum apinya ditutup letakan kentang goreng kedalam. Sajikan panas2 letakan bersama nasi putih atau nasi butter. Letakan bawang goreng dan daun sadri sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment