Resepi - Masakan - Kuih Pau
Resepi - Masakan - Kuih Pau
Bahan-Bahan
3 cawan tepung gandum (300g)
1 cawan + 1 sudu makan air suam
1sudu kecil planta
1 sudu makan susu pekat manis
1sudu kecil gula pasir
1/4 sudu kecil garam
1 sudu makan minyak masak
1 sudu kecil maripan
kertas / daun pisang
Cara Masakan
Satukan air suam, gula, garam dan maripan sebentar...sehingga ibu roti
naik...masukkan tepung, planta dan susu..gaul dan ramas sehingga
rata...masukkan ibu roti tadi ke dalam adunan dan sehingga menjadi
doh..seterusnya..masukkan minyak masak dan uli sehingga sekata...hempas
adunan 21 kali dan biarkan 10 ke 15 minit ...apabila adunan dah
naik..ambil sedikit..leperkan dan masukkan inti....bulatkan dan letak
pelapik pau..biarkan ia naik....dan bolehlah dikukus 5 hingga 6 minit.
No comments:
Post a Comment